?

Hva kan jeg gjøre med bulimi når jeg er mer hjemme?

Kvinne 23 . 26 Mars 2020
Spørsmål

Hei! Jeg har lenge slitt med bulimi, og har vært i behandling for dette. Jeg vil ikke si jeg noen gang ble helt frisk, men ble hvert fall bedre. Strategien min for å unngå overspising og oppkast ble å være så lite som mulig hjemme, og så mye som mulig på farten. Nå er jo ikke det et alternativ i disse tider, og jeg sliter med overspising så å si hver eneste kveld. Jeg føler situasjonen er uutholdelig, og det blir verre for hver dag som går. Jeg har lagt på meg masse allerede, og det er så vondt å takle. Har dere noen råd til hvordan jeg kan komme meg ut av dette?

Kvinne (23)
Lege og psykolog svarer
Hei

Det er jo for det første fint at du har funnet en måte å takle og bli bedre av sykdommen din, og veldig synd at du grunnet situasjonen med corona nå opplever at den mestringsteknikken blir redusert. 

Vi har ikke en endelig løsning for deg, men noen forslag du kan vurdere. Myndighetene ber jo oss om å praktisere sosial avstand, men det er ikke slik at alle skal forholde seg hjemme hele tiden. Du skal fortsatt kunne gå ut og være aktiv, så lenge du praktiserer god hygiene. Ting som skal være ok å f. eks: (OBS dette er utfra nåværende retningslinjer, følg med på eventuelle endringer)

  • Trene eller gå ute i parker eller trappeløp
  • Ha sosial sammenkomst med få personer om gangen
  • Du kan oppsøke offentlige steder og små cafèer som måtte være åpne så lenge du er nøye med håndvask og holder god avstand til andre.
  • Aktivisere seg selv med å lære noe nytt via nett eller lesing, og kanskje gjøre dette utenfor hjemmet ditt. 

Ellers er det kjent at man flere steder søker frivillige (eller ansatte) til å hjelpe til med krisen vi er i. Kanskje kunne du meldt deg til f. eks kommunen du bor i, og fått noe aktivt og meningsfullt å gjøre om du er klar for det? 

Videre kan du tenke over hva som øker din risiko for overspising eller oppkast:
Er det når du ser på tv? Er det sent på kvelden? Er det når du har spesielt vanskelige følelser? Er det når du har tilgang på en spesiell type mat?

Avhengig av hva som gjelder for deg så kan du se om du får planlagt noen alternative strategier (F eks bruke hendene til noe annet når du ser på TV, håndarbeid? Ta en dusj når du har vanskelige følelser og stor trang til å overspise? Ring noen på telefon? Gjør noe som tar mye fokus, f eks dataspill eller spille musikk, tegne m.m.)

Det er de enkle rådene jeg kan gi i denne situasjonen, håper noe av det kan være nyttig. Ta gjerne kontakt din samskipnad om du trenger noen å snakke med!

Vennlig hilsen.

Legen og psykologen

Finner du ikke det du leter etter?